.: Berita pendidikan ekonomi,program TG6, panduan menjawab ekonomi STPM & motivasi pelajar.

Islamic Widget

Monday, July 19, 2010

STRATEGI DAN TEKNIK MENJAWAB EKONOMI STPM

STRATEGI DAN TEKNIK MENJAWAB EKONOMI STPM


Bertempat di Hotel Apartment Sumai Kuala Terengganu, SMK.Bukit Tungggal telah mengadakan Kem Strategi dan Teknik menjawab mata pelajaran STPM 2010.
Bagi mata pelajaran Ekonomi strategi dan teknik menjawab Ekonomi telah disampaikan oleh Tuan Haji Wan Mokhtar (Guru Cemerlang Ekonomi) daripada SMK.Panji Alam.Dalam ceramah, beliau mengingatkan palajar supaya menganalisis soalan peperiksaan STPM tahun-tahun lepas. Ini kerana menurut beliau,soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan sentiasa mempunyai kesamaan atau hampir sama bentuk soalan yang dikemukakan pada tahun sebelumnya.
Beliau juga mengingatkan pelajar juga,supaya sentiasa membuat soalan latihan yang diberi oleh guru dan latih tubi berterusan berdasarkan soalan tahun lepas.Bagi pelajar yang telah mengikuti kem kem mata pelajaran sebelum ini,sama ada dianjurkan oleh Pejabat Pelajaran Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri, pelajar hendaklah sentiasa mengulang semula modul atau latihan yang diberikan secara berterusan.
Jika pelajar sentiasa mengamalkan ini semua, sudah tentu senang bagi seseorang pelajar untuk mendapat cemerlang dalam mata pelajaran Ekonomi iaitu A.

No comments:

Post a Comment